Проект за изграждане на цифрова мрежа в община Шумен бе представен днес
Проект за изграждане на цифрова мрежа в община Шумен бе представен днес / netinfo
Идеен проект за цифрова мрежа за пренос на данни за нуждите на община Шумен бе представен днес пред журналисти. Община Шумен ще кандидатства за финансиране на проекта по Оперативна програма „Регионално развитие”, ос 3 – заяви зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. По думите му реализирането на проекта ще даде възможност за нормална, качествена и бърза комуникация между всички населени места от община Шумен. Това е първият подобен проект, който се изработва в България – стана ясно днес. В момента такива цифрови мрежи са въведени и работят в страни като Италия и Франция.

Чрез създаването на цифрова мрежа всички жители на общината ще имат достъп не само до интернет, но и до услугите, които предлага община Шумен, както и всички останали институции в региона - съобщи проектантът Иван Иванов. Общото трасе на мрежата ще е 170 км., което включва както град Шумен, така и всички села от общината. За да заработи тази система обаче между всяка една точка от общината, на 80 см. под земята, трябва да се поставят защитни тръби, в които да се сложи оптичен кабел –допълни Иванов. Чрез тази система всеки един гражданин, който има компютър ще има достъп до различна информация.

Въвеждането в експлоатация на цифровата мрежа за пренос на данни ще струва около 4-5 млн. лв. След осигуряване на средствата тя ще бъде въведена в експлоатация до година и половина – обясни още Иван Иванов. Преди това обаче трябва да бъде изготвен и план на парцелите, откъдето ще преминава  мрежата. За изготвянето му ще са необходими около 10 000 лв. - заяви зам-кметът инж. Иван Йонков.

Проектът дава възможност до всяко едно населено място да има достъп до интернет, ще може да се предоставя IP телефония и цифрова телевизия.

Подробности чуйте в прикачения файл.