полиция КАТ
полиция КАТ / БГНЕС, архив
79 тежкотоварни автомобили и 40 автобуса са проверени в област Шумен при проведената операция по ТISPOL за контрол над товарните автомобили. Тя се проведе за времето от 14 до 20 май  на територията на всички държави- членки на ЕС.  77 от проверените товарни автомобили са били с българска регистрация, два от тях с регистрация в ЕС.

Установени са 21 нарушения на скоростните режими, петима водачи са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан. По време на извършените проверки са констатирани 10 нарушения по отношение  на техническата неизправност на автомобилите.

Петима от водачите са били с нередовни пътни документи, две са установените нарушения свързани с нередовни документи на превозното средство, на деветима са връчени електронни фишове.Общият брой нарушения по време на проверките на водачите на тежкотоварните автомобили е 63.

По време на операцията са спрени за проверка 34 автобуса с българска регистрация и 6 с регистрация в ЕС. Две са установените нарушения на скоростта.

Един от водачите е бил с нередовни документи, в друг случай е установено нарушение свързано с нередовни документи на превозното средство. За неизползване на обезопасителен колан е санкциониран един водач. Целта на засилените проверки над товарните автомобили и автобусите беше броят на пътните инциденти да намалее.