Повече от 30 декара овощни градини изгоряха при пожари
Повече от 30 декара овощни градини изгоряха при пожари / DarikNews.bg, архив
Повече от 30 декара овощни градини изгоряха при пожари
78391
Повече от 30 декара овощни градини изгоряха при пожари
  • Повече от 30 декара овощни градини изгоряха при пожари

Над 30 декара сливови и орехови насаждения в Търговищка област са изгорели при пожари през миналия ден, съобщиха от ОД на МВР. Огнеборци са гасили и два пожара в сухи треви.
Първият пожар е възникнал около 10 часа на четвърти март в землището на село Пъдарино, община Омуртаг. В местността „Екенлик" са изгорели 10 декара сливова градина, която е собственост на 34-годишен мъж от селото. Причината за пожара е в процес на изясняване, а по случая е образувано досъдебно производство.

Малко след обяд пък огън е обхванал орехови насаждения в село Пролаз, община Търговище. Според огнеборците тук причина за пожара е станала небрежност при боравене с открит огън. Искрата е тръгнала от полска нива и се пренесла върху 21 декара млади орехови дръвчета и ги изпепелила. Овощната градина е собственост на местен земеделски производител. Бързата и адекватна намеса на пожарникарите е предотвратила разрастването на огъня към намиращата се наблизо 140 декара широколистна гора.

В късния следобед екипи на регионалните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище и Попово са гасили и два големи по размери пожари, възникнали в сухи треви в землището на село Давидово и в местността „Разкопките" в близост до село Ковачевец.

С повишаването на температурите и наближаване на пролетта все по-масово граждани почистват от растителни отпадъци своите дворове, ливади или ниви, подрязват лозовите и овощните си насаждения, организират си излети сред природата, разясниха от ОД на МВР Търговище. Често тези дейности са съпроводени със запалване на огън с цел изгаряне на различните отпадъци. Нерядко се случва гражданите да подценят потенциално опасния характер на тази дейност и да пренебрегнат елементарни противопожарни правила, което от своя страна води до запалвания, някои от които прерастват в пожари, особено при наличието на вятър. Пожар може да бъде предизвикани и от небрежно захвърлена недопушена или недобре изгасена цигара, от умишлено запалване на сухите тревни площи, от детска игра с огън.

С цел ограничаване до възможния минимум на тези пожари от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението в Търговище" призовават собствениците на земеделски имоти, арендаторите, пастирите, пчеларите, както и всички граждани, да изхвърлят по възможност горимите отпадъци на сметища; да не изгарят отпадъци в необезопасени места и да не палят огън в горите освен на регламентирани за това места; да не се палят слогове, крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в близост до горски насаждения или граничещи с тях; да наблюдават постоянно местата за изгаряне на растителни отпадъци, както и да се осигурят с подръчни средства за гасене - съд с вода, лопати, мотики. След приключване на излета или пикника на открито запалените на регламентираните за това места огньове трябва да бъдат надеждно загасени.