Областният управител на Търговище наложи вето на по-високи такси за детски ясли и градини
Областният управител на Търговище наложи вето на по-високи такси за детски ясли и градини / Областна администрация - Търговище
Областният управител на Търговище наложи вето на по-високи такси за детски ясли и градини
53495
Областният управител на Търговище наложи вето на по-високи такси за детски ясли и градини
  • Областният управител на Търговище наложи вето на по-високи такси за детски ясли и градини

С жалба до Административния съд в Търговище областният управител Митко Стайков оспори приетото на последната сесия на Общински съвет в града решение за нови по-високи такси за посещаване на детски ясли и градини.

Областният управител Митко Стайков е счел, че във внесената до общинските съветници докладна записка по отношение на детските ясли и градините, липсват конкретни мотиви по смисъла на Закона за нормативните актове, които да обосновават предложеното повишение. Според областната администрация, липсата на мотиви води до нарушаване на основните принципи на равенство, достъпност, публичност и прозрачност залегнали в закона. По този начин са нарушени правата на крайните адресати в лицето на потребителите на този вид услуга. „Целта на закона е именно предварителното запознаване на заинтересованите лица с проекта на нормативния акт и в едно с конкретните мотиви за неговото изготвяне, с оглед възможността за участие на същите с предложения и становища по проекта и като гаранция за защита на техните законни права и интереси" - пише в жалбата си Стайков.

Според него, липсвали и доказателства, че е спазена процедурата за приемане на това решение, съгласно която „преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14 - дневен срок за предложения и становища по проекта". Областният управител счита още, че са налице и нарушения в Закона за народната просвета и Закона за местните данъци и такси.