/ Община Шумен

Четвъртият национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе в Шумен на 16 и 17 март, тази събота и неделя.

В тазгодишното издание на конкурса ще се включат над 600 деца от София, Бургас, Велико Търново, Сливен, Габрово, Добрич, Варна, Казанлък, Кюстендил, Търговище, Разград, Пазарджик, Силистра и други. Откриването е в събота от 10.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“.

''Шарена палитра'' - празник на етносите и на поезията събра заедно близо 400 участници и гости

От регионален конкурсът се превърна в национален, стана традиционен за града ни и залегна в културния календар на общината, коментира Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“ в общинската администрация.

Тя допълни, че и тази година Община Шумен осигурява наградния фонд. Лауреатите във всички направления ще бъдат удостоени с специалната Наградата на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Албена Иванова, директор на СУ „Сава Доброплодни“ отбеляза, че интересът към конкурса се увеличава с всяка година. В тазгодишното издание на състезанието участниците са със 100 души повече от миналата година. Тя изказа благодарност към общината, учителите и родителите на ученици за подкрепата и помощта при реализирането на конкурса.

Участниците ще се състезават в три основни раздела – музика /популярна, класическа, народна/, изобразително изкуство и хореография /надиграване/, като всяко едно от тях ще се провежда в различни зали.

Новост в тазгодишното издание на конкурса е, че в направление изобразително изкуство е въведена и дигитална рисунка. Изпълненията на популярна музика ще са в зала „Проф. Венета Вичева“, в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се изявят младите таланти в направление народна музика, а в Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ ще бъдат представени изпълненията по класическа музика.

Надпреварата в раздел надиграване ще се проведе на сцената на Младежкия дом, а това по изобразително изкуство – в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Забавна наука: Вулкан в класната стая (СНИМКИ/ВИДЕО)

Журито, което ще оценява децата, включва утвърдени имена в областта на музиката, хореографията и изобразителното изкуство. Известната българска изпълнителка Маргарита Хранова ще бъде председател на журито в направление популярна музика, а членове на журито ще са композиторът Доно Цветков и певицата Кристина Иванова.

Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ ще е председател на журито в направление класическа музика, в направление народна музика – доц. Галя Киркова, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

В раздел хореография председател на журито ще бъде Красимир Савов, ръководител на танцов ансамбъл „Мадара“ и в направление изобразително изкуство – Теменуга Христова от Центъра за подкрепа на личностното развитие в Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари