/ СУ
Ученици направиха вулкан в шуменско училище. Без да предизвикват последици като от Везувий второкласници от СУ "Панайот Волов" направиха експеримент и бяха свидетели на изригването.

Експериментът бе проведен под ръководството на учител.
СУ

Учителят Катерина Колева обясни начина на изригването - лавата блика и се разлива от кратера на вулкана, но преди да стигне до него се образува в недрата на вулкана, които се намират дълбоко под земната повърхност.

Експериментът бе проведен под ръководството на учител.
СУ

Веднъж разтопените ками и скали (магмата и лавата) преминават през пукнатина, наречена "вулканично гърло" и изригването започва. Когато в магмата има много газове, изригването наподобява поредица взривове.

Експериментът бе проведен под ръководството на учител.
СУ

Парчета скали се откъсват при преминаването на лавата и са изхвърлени към небето. При падането си те се натрупват около кратера. Постепенно се оформя малка планина във формата на конус.

След няколко дни, а понякога и месеци, тя може да достигне няколко стотин метра, родил се е нов вулкан.

Експериментът бе проведен под ръководството на учител.
СУ

Този процес е колкото опасен, толкова и величествен. За съжаление обаче само най-опитните специалисти и от отдалеч могат да наблюдават този процес. Случва се е и обикновени хора като нас да попадат на такова явление, но тогава ние по-скоро бягаме и гледаме да се измъкнем, отколкото да наблюдаваме. 
 
 

Между 10 и 20 вулкана изригват всеки ден някъде по света. Вчера и нашето училище влезе в статистиката! Изригванията на вулкани могат да създадат много опасности, но не и в часа на госпожа Катерина Колева. Знаем, че най-големият активен вулкан в света е Мауна Лоа в Хавай, висок 4 169 метра, но най-красивият и най-безопасният безспорно е на учениците от 2-ри "а" клас. Те направиха интересен експеримент, като сътвориха изригващ вулкан от пластелин, оцветител за сладкиши, веро, оцет и сода бикарбонат. Безопасната „лава” бликаше и се разливаше от кратера на вулкана, като преди да стигне до него се беше образувала в недрата му, които се намираха дълбоко под земната повърхност. Веднъж разтопените ками и скали - магмата и лавата, преминаха през пукнатина, наречена "вулканично гърло", и изригването започна. По принцип само най-опитните специалисти наблюдават подобен процес, при това отдалече, но второкласниците му се насладиха отблизо, съчетавайки знанието с играта и забавлението!

Публикувахте от СУ Панайот Волов в Вторник, 5 март 2019 г.


А "безопасната" лава всъщност е оцветител за сладкиши, веро, оцет и сода бикарбонат, разкри учителката. Разбъркването, както и изработката от пластелин на вулканите пък са били задача на второкласниците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.