/ ThinkStock/Getty Images
Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Русе получи модерен мобилен бронхоскоп като дарение. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев.

С помощта на дарители: БЧК раздаде над 1200 хранителни пакета на нуждаещи се в Русенско

Той обясни, че бронхоскопът е от много висок клас.
"Идеята беше да бъде и преносим, за да може нашите двама бронхоскописти да обслужват и пациенти в останалите болници в региона", обясни Дачев.

В тубдиспансера има два бронхоскопа - стационарен и мобилен, с който специалистите работят от двайсетина години. Д-р Дачев каза, че в Русе се правят около 400 бронхоскопии годишно.

"Това нарежда нашите двама бронхоскописти, които ги извършват, на едни от първите места в България по обем на дейност", обясни началникът на лечебното заведение.

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в областта

Средствата за закупуването на новия бронхоскоп - повече от 25 000 лева, са събрани от няколко доброволчески неправителствени организации в Русе и от две фирми.
Владо Владов - президент на "Ротари клуб-Русе", една от организациите, включили се в дарението, обясни, че е научил от заместник-кмета на Русе Златомира Стефанова за необходимостта от този медицински уред.

Тогава се обърнал към други неправителствени организации и фирми и в рамките на около седмица била създадена организацията и събрана сумата.
БТА