/ iStock/Getty Images
Над 3100 души са карантинирани от началото на извънредното положение, а случаите на заразата са 10
Трима мъже на 34, 54 и 58 години са новозаболелите от COVID-19 в Русенско. И тримата са контактни по месторабота на седмия потвърден случай, който също беше мъж на 34-годишна възраст, съобщиха от Областна администрация-Русе.

Русенец с астма ще обжалва наложен му акт за неносене на маска

На 18 лица от общо 25, работещи във фирмата са направени бързи тестове, като на далите положителен резултат са взети проби за PCR-изследване
. Веднага след излизане на резултатите от Регионалната здравна инспекция са предприети всички необходими мерки и още вчера вечерта лицата са поставени под домашна карантина за период от 28 дни.

Те са в добро общо състояние и някои от тях проявяват лека симптоматика. На близките им в домовете също са връчени предписания. Става дума за общо 4 души, които за момента са поставени под 14-дневна карантина.

28-годишна жена е новият случай на COVID-19 в Русе

Своевременно са уведомени и личните лекари на новозаразените лица
. Предстои уточняване и издирване на другите лица, които са били в контакт в новорегистрираните случаи и връчване на предписания за оставане под карантина в рамките на 14 дни, ако не бъде проявена симптоматика и съответно няма наличен положителен PCR-тест. Фирмата се намира в Източната промишлена зона и към днешна дата е преустановила дейността си.

Към момента общият брой на регистрираните потвърдени случаи на коронавирус в областта е 10, като двама от тях са оздравели, изписани са от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, но въпреки това и те се намират под домашна карантина за 28 дни.

След 17 дни лечение първият пациент с коронавирус в Русе вече е изписан от болницата

Все още един пациент продължава да се лекува в пневмологичното отделение на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков - Русе“, а за останалите седем случая не се налага хоспитализация и са на домашно лечение.

Пациентът от белодробната болница се очаква да бъде изписан утре, като лицето също ще бъде поставено под 28-дневна домашна карантина. От началото на въведеното извънредно положение на територията на страната общият брой на хората, които са били поставени под карантина в областта е 3146. Понастоящем под карантина се намират 808 души, а за други 2338 тя вече е изтекла.

Мъж, работил на щатски круизен кораб, и приятелката му са новите заразени в Русе

Това стана ясно от провелия се съвместен брифинг между директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова и заместник областния управител Валентин Колев.