/ iStock/Getty Images
Жената с коронавирус, настанена с двустранна пневмония в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев" в Русе, за която бе съобщено тази сутрин, се е прибрала от Канада на 20 февруари тази година. Това каза на брифинг този следобед директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Тя обясни, че 67-годишната жена е пътувала със самолет от Канада през Франкфурт, като е кацнала в Букурещ. 70-годишният й съпруг я е посрещнал и с кола са се прибрали през ГКПП "Дунав мост" в Русе.

Жената била в добро здравословно състояние, но на 25 март т.г. получила първите симптоми - температура 37,5-38 градуса и отпадналост. Започнала симптоматично лечение, но на 30 март вече имала суха кашлица и болки в мускулите.

Приеха жена с коронавирус и пневмония в болницата в Русе

Приемала антибиотик, но на 5 април се почувствала по-зле. Тогава съпругът й я откарва в болницата, където рентгеновата снимка показала двустранна бронхопневмония. Положителният резултат от пробата за коронавирус излязъл снощи.

Д-р Николова обясни, че съпругът й също почувствал неразположение - отпадналост и тръпнене. На него също му е взета проба. Той е под 14-дневна карантина.

Предвид дългия период - повече от месец, след който са се проявили симптомите, д-р Николова коментира, че не може да каже дали жената се е заразила в Канада или по време на пътуването си до Русе. Тя обясни, че това са фактите, като допълни, че в крайдунавския град семейството не е имало контакт с никого.

17-годишен младеж е заразил 7 свои съученици

В Русе това е трети случай на заразен с коронавирус. 51-годишен мъж, завърнал се от Австрия, където работел в ски курорт, бе приет на 1 април т.г. в болницата с едностранна пневмония.

Състоянието му е добро, като му е направена втората проба, която показала, че все още не се е изчистил от коронавируса.

Вторият случай е на 21-годишен младеж. Той е в добро здравословно състояние и е под 28-дневна домашна карантина.

Д-р Николова заяви, че се очаква да излезе пробата и на друга жена, която си е направила бърз тест, който се оказал положителен.
БТА