/ пресцентър, МС
17-годишен младеж е заразил 7 свои съученици с коронавирус. Това заявиха от Оперативния щаб на редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет.

"По-интересен е случаят със 17-годишния младеж от Русе. Той е успял да зарази 7 свои съученика, което потвърждава и тезата - тези тумби, които се движат из София, рязко се увеличава рискът", каза ген. проф. Венцислав Мутафчийски, като предупреди, че продължава да повтаря за опасността от заразяване при събирания на младите хора.

565 са вече случаите на COVID-19 у нас, като положителните проби за последното денонощие са 24. Това е нарастване с 4,4 % спрямо предходния ден. Заболелите мъже са 320, 57 %, жените са 245, 43%.

От новоустановените носители на вируса 16 са настанени в болница, стана ясно на брифинга.

Вече 8 служители на столичната спешна помощ са заразени с коронавирус (ВИДЕО)

В София новите случаи са 15, а 209 е броят на обработените проби за последните 24 часа. От Военнамедицинска академия има нови трима излекувани към днешна дата. Във Враца има една жена, която е амбулаторна. Във Варна в болница „Света Марина“ е настанена жена. Eдна жена е в болница в Пещера, в Пловдив мъж е настанен в болница „Свети Георги“, а в Русе една жена в многопрофилната болница. В Стара Загора мъж е в университетската болница и в Сливен – мъж в многопрофилната болница. В Хасково са двама – брат и сестра на 34 и 33 години, настанени в многопрофилната болница. 

201 пациенти са хосхпитализирани. Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ". Общият брой на починалите от COVID-19 в България досега е 22.

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния ден (7 април е Световен ден на здравето и здравния работник) на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

"Това, което обсъждахме с премиера, е актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство, растиенивъдство, достъпа да фермерските пазари. И другото е достъпът до границите. По думите му още е много рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден", категоричен е ген. Мутафчийски.

За откритието на австралийските учени относно лекарството за ветеринарна употреба, шефът на Щаба коментира: "Изследва се ефектът на това лекарство в Австралия, изследва се само върху клетъчни култури и е дадено, че унищожава в голям процент, за 48 часа, изцяло вируса. Има го в България, има възможност за производство в големи количества", добави той, при положение, че се докаже ефективността и за хората.