/ iStock/Getty Images
След 17 дни лечение първият пациент, регистриран с коронавирус в Русе, вече е изписан от инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев". Това съобщи д-р Маргарита Георгиева от инфекциозното отделение. 51-годишният мъж беше приет на 30 март т.г. в болницата, а положителната му проба излезе два дни по-късно - на 1 април.

"Пациентът беше с двустранна пневмония при постъпването в отделението. Имаше промени в кръвната картина. Беше подложен на антибиотично лечение. Използвахме лекарства, препоръчани за лечение на коронавирусна инфекция - хидроксихлороквин и азитромицин, както и други антибиотици. В рамките на 17 дни пневмонията му претърпя обратно развитие. Той се подобри клинично. Сега се чувства добре", обясни д-р Георгиева.

Мъж под карантина се премести на друг адрес, не каза на полицията

По думите й при пациента не са наблюдавани някои от по-редките признаци на заболяването - например, не е имал разстройство. Четири дни преди приемане в болница се е почувствал зле - имал е суха кашлица, отпадналост, лесно се изморявал.

"В момента все още се чувства отпаднал и при вървене на кратки разстояния се изморява, но възстановяването е бавно", обясни д-р Георгиева.

Тя коментира, че протичането на тази вирусна инфекция е продължително. За разлика от грипа, където пациентите се възстановяват сравнително бързо след проведеното лечение, при този пациент това е отнело 17 дни.

Ръст на инфарктите и инсултите в Русе (ВИДЕО)

51-годишният мъж сега ще бъде в 28-дневна домашна карантина.

"Няма да идва при нас на прегледи, но сме му обяснили, че ако има някакви проблеми и нещо го притесни, може да ни се обади по телефона и ако има нужда от преглед, с помощта на Спешна помощ ще бъде транспортиран до отделението", обясни д-р Георгиева.

В отделението от коронавирусна инфекция се лекува още една пациентка. Това е 67-годишна жена, приета на 5 април т.г. с двустранна пневмония.

"Тя вече има две отрицателни проби за коронавирус. Също е клинично подобрена. Направихме й днес контролна снимка, но все още не е достатъчно оздравяла от пневмонията, за да я изпишем. Ще остане при нас още пет-шест дни", обясни д-р Георгиева.

Тя коментира, че не я е било страх да лекува двамата пациенти. "Имаме предпазни облекла, шлемове, очила. Имаме се всички защитни средства", каза д-р Георгиева.

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов благодари на екипа на инфекциозното отделение за адекватните мерки, които са взети, за това, че лекарите са работили без притеснение денонощно с пациентите.

"Благодарение на тяхното правилно лечение вече имаме положителен резултат. Радвам се, че на Велики четвъртък имаме добра новина. Минахме по пътя, видяхте и усмивката на лицето на д-р Георгиева, като се надявам, че ще продължим в същия дух", каза Иванов.
БТА