Сигнализират за незаконосъобразна договорна практика в общините
Сигнализират за незаконосъобразна договорна практика в общините / netinfo
Камарата на архитектите e сигнализирала областния управител Мария Димова за незаконосъобразна практика в общините, съобщиха от областната администрация. Затова от кметовете са изискани копия от сключените договори за изработване на общи и подробни устройствени планове.

Предоставянето им е по повод писмо от арх. Петко Йовчев, председател на Камарата на архитектите в България. Той е сигнализирал за некоректна и незаконосъобразна практика, констатирана при сключване на безвъзмездни проектантски договори за планиране на общи устройствени планове на общини и населени места.

Нарушенията касаят Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, Закона за устройство на територията, Закона за обществените поръчки и Закона за защита на конкуренцията. Предоставените в областната администрация копия от сключени договори за изработване на общи и подробни устройствени планове ще бъдат проверени. При установяване на незаконосъобразни практики ще бъдат сезирани правоприлагащите органи.