/ ThinkStock/Getty Images
Консултантска фирма от Русе е сред първите в страната, която въведе четиридневна работна седмица, предаде БНТ.

Всеки пети у нас работи в изнервена среда (ВИДЕО)

Дружество има офиси в Русе и Бургас, в които работят общо 8 служители. Мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира работата.

Всеки втори ходи уморен на работа


Управителят на фирмата Петър Петев се решил на смелата стъпка, след като прочел статия по темата в специализирано издание. 

Стресът на работното място е по-наситен от всякога

"Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация", коментира той.

Кои са ключовите фактори за професионално прегряване?

Въпреки че служителите почиват един ден повече, това няма да се отрази на работната им заплата. Тенденцията за 4-дневна работна седмица обхваща все повече фирми по света.

Претоварване стрeсира над половината от българските работници

"Всички сме много ентусиазирани и се надяваме да сработи. Смятам, че това ще се отрази положително върху нашите резултати, когато сме по-отпочинали", коментира Мирена Пашкунова, служителка във фирмата.

Липсата на контрол на работното място ни убива

И макар да е рано за равносметка на резултата, Петър Петев препоръчва на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е удачен за неговата фирма.
БНТ