Какви са алтернативите на стреса в офиса?
Всеки пети в България работи под стрес, показват последните данни на синдикатите. Близо 18% от работещите българи се чувстват психически или физически изтощени след работа.
 
20% твърдят, че на работното им място има напрежение, а средата е изнервяща, а служителите, които работят с крайни срокове - са подложени на стрес 4 пъти повече от останалите.
 
Всеки втори ходи уморен на работа

Най-голям е стресът там, където се работи с трудни клиенти, ученици, пациенти. В списъка на професиите, които са изложени на постоянен стрес, влизат медицинските сестри и здравните работници, учителите, програмистите, журналистите и PR-специалистите.
 
Стресът на работното място е по-наситен от всякога

В другата крайност са самостоятелно работещите и хората от творческите среди, които сами определят ритъма на труд, съобщава NOVA.
 
Едва 3,5% от работещите у нас признават за психически тормоз, а под 1% са ставали жертва на физическо или сексуално насилие в офиса.
 
Претоварване стрeсира над половината от българските работници

В много от фирмите обаче не разпознават проблема и не търсят решение. В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място.
 
Все повече са служителите, показващи признаци на тревожност, раздразнителност, липса на желание за работа, апатия, изтощение, безсъние и с влошено здравословно състояние.
 
Кои са ключовите фактори за професионално прегряване?

Разходите, свързани с психични разстройства в Европа, се оценяват на 240 млрд. евро  годишно, а между 50 и 60% от изгубените работни дни се дължат именно на стреса в офиса.
 
Според данните на Европейската агенция по безопасност и здраве стресът сред българите в работата идва заради несигурност в бъдещето, удълженото работно време и натоварването, липсата на подкрепа от колегите или грубо отношение и тормоз.
nova.bg