Всеки втори ходи уморен на работа
Всеки втори ходи уморен на работа / Thinkstock/Getty Images

Повече от половината българи се чувстват изморени на работното си място. 54% от хората се определят като трайно изморени, неконцентрирани и недостатъчно пълноценни всяка седмица. Това сочат данните от национално проучване на Алфа Рисърч, проведено през април.

Кои са ключовите фактори за професионално прегряване?

Изследването показва, че трайната умора се дължи на различни фактори, един от които е недостатъчният прием на вода. Данните потвърждават, че над 2/3 от хората, които са дехидратирани по време на работа, се чувстват изморени поне веднъж седмично.

Недостатъчния прием на вода се дължи на липса на време, стрес, подценяване на рисковете от дехидратацията, както и на факта, че едва 39% от българските работодатели осигуряват вода на служителите си, обобщава "Труд".

Претоварване стрeсира над половината от българските работници

Оказва се, че дори 1-2% дехидратация на тялото рефлектират върху работните ни резултати с цели 10%. Често хората не приемат достатъчно вода, защото не знаят, че чувството на жажда се появява чак когато дехидратацията е вече факт, а тялото и умът ни страдат.

Крайните резултати са умора, загуба на концентрация, затруднения в осмислянето на информация и намаляване на ефективността.

Всеки втори ходи уморен на работа
netinfo

Изследвания показват още, че шофьор, карал в продължение на два часа дехидратиран, прави двойно повече грешки от друг, който е приел необходимото му количество вода. От друга страна, хората, които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което води до по-високи професионални резултати.