Искат отнемане на лицензи на строителни консултанти и фирми при крупни нарушения
Искат отнемане на лицензи на строителни консултанти и фирми при крупни нарушения / netinfo
Отнемане на лицензи на строителни консултанти и заличаване от регистъра на строителни фирми за крупни нарушения и лоши условия на работа са сред предложенията за законови промени в бранша. Това съобщи в Русе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Предстои в парламента да бъде внесен проектозакон, предвиждащ по-тежки санкции за строителните консултанти. Предложението е за отнемането на лицензите им при повторно нарушение в строителен обект по тяхна вина. Първоначалните глоби пък да варират от 150 до 300 хиляди лева. Направени са и предложения за санкции на строителните фирми като заличаването им от регистъра, ако не се грижат за здравето на работниците, каза още заместник-министър Ковачев. Допълненията ще бъдат включени в Закона за камарата на строителите.

За пет години обемът на строителството у нас се е удвоил. Всяка година то нараства с 16-17 %, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. По думите му, в момента има дефицит от 8 до 10 хиляди строителни работници. Заплатите са с 20-25 на сто са по-високи от други водещи браншове в страната. Строителен работник получава над 1000 лева на месец, каза Ковачев.

Заместник-министърът бе в Русе за откриването на първия в страната Професионален център за обучение на възрастни към професионалната гимназия по строителство в града.