8 фалшиви румънски лични карти хванаха митничарите на Дунав мост
8 фалшиви румънски лични карти хванаха митничарите на Дунав мост / Дарик Русе, архив

Осем фалшиви румънски лични карти хванаха митничарите на Дунав мост, съобщават от Агенция митници. Вчера късно следобед митническите инспектори на Дунав мост проверяват напускащ страната лек автомобил Хонда Сивик с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин.

По време на извършената щателна проверка на колата и водача митничарите откриват 8 фалшиви карти. Пет от личните карти са били скрити под стелките в купето на колата, а останалите три са били в портфейла на гражданин с инициали К.М. Повечето документи са със снимки на едно и също лице, но с различни имена.

Митническите инспектори коментират, че това е част от тенденцията в граничните райони - румънски граждани да купуват български коли и да ги управляват на румънска територия с пълномощно, издадено на фалшиви самоличности. По този начин се избягва плащането на данъци и се заобикаля румънското законодателство.

Митничарите разказват, че често тези коли се използват за „мравешка" контрабанда с цигари и са потенциален рисков фактор. Фалшивите  румънски лични документи често се използват и за банкови измами.