Започна изграждането на коледния базар край Градската коледна елха и новата коледна украса „Персеиди в нощно небе“, съобщиха от Общината.

Вече са сглобени две от общо петте дървени къщички, в които ще се продават различни артикули предимно на коледна тематика: коледни сладки, украси, чорапи с коледни и новогодишни мотиви и други.

Община Разград започна подготовката за коледните празници

Коледният базар ще отвори на 6 декември, когато ще грейнат и светлините на Градската коледна елха, както и цялата коледна украса в централната част на града. Базарът ще е отворен до 29 декември.

Освен да пазаруват от дървените къщички жителите и гостите на града ще имат възможност и да похапнат скара и да опитат подходящи за сезона напитки - пелин и тъмна бира - от обособен временен обект за хранене.

За малките посетители на коледния базар ще има каравани с понички, палачинки, гофрети, царевица и пуканки. Детски кът с място за снимки ще бъде оформен в района на естествената елха зад паметника на Майстор Манол.

Естествената елха ще бъде украсена от възпитаници на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР ЦРД с ръководител Цветомира Петрова на 5 декември от 16:00 часа. Малките художници ще поставят изработени от тях коледни играчки за елха и украса, предоставена от ОП ”Паркстрой”. За украсяването на естествената елха са поканени и всички деца, които имат желание да се включат.

В района на детския кът и базара ще има и детска въртележка, кутия за писма до Дядо Коледа, както и други изненади за децата. Във фоайето на Общинския културен център е предвидено да функционира и още един коледен базар.

Той ще е за коледни артикули, изработени от социални и образователни институции: ДЦПЛУ “Подай ръка“, ЦОП към Сдружение „Жанета“, КСПЛУ-Просторно и ЦПЛР ЦУТНТ. Този базар ще работи от 19 до 21 декември между 10:00 и 18:30 часа.

В района на Коледния базар на открито ще е и новият акцент в Културния календар на празничния месец декември. От 19 декември до 23 декември от 17,30 ч. кратки коледни концерти „Под елхата” ще изнесат: ЦПЛР Център за работа с деца, Капански ансамбъл, ДТА”Лудогорче”, ДТА ”Капанче” и хор „Железни струни”.

Община Разград

Освен тези концерти още над 10 концертни изяви и спектакли на местни и гостуващи формации, както и 2 изложби включва културният календар за последния месец на годината.

Едно от най-чаканите събития за децата - запалването на светлините на коледната елха - е насрочено за 17:30 часа във вторник, 6 декември, Никулден - денят, в който се отбелязва храмовия празник на разградската църква „Св. Николай Чудотворец”.

Преди да грейне коледната елха за коледното настроение на малки и големи ще има празнична програма, в която ще участват: Градски Мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД с ръководител Емилия Борисова, ДТШ”Хорце” към ЦПЛР ЦРД с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова, Мартина Матева и Пресияна Тодорова от Музикална школа при НЧ”Развитие 1869” с ръководител Детелина Тодорова.