/ iStock/Getty Images
Ученици от Основно училище "Васил Левски" в Разград създадоха робот, който декорира коледни сладки. Четвъртокласниците, работили по проекта са членове на клуба по роботика "QWERTY", съобщи ръководителят на клуба Венелин Николов.

Идеята се е родила в занятията по роботика, когато се обсъждало как клубът да участва в подготовката за предстоящите Коледни празници. Всички единодушно решили да създадат робот, който да украси кръгли сладки с някакъв коледен символ. Ръководителят на клуба отправил към децата и предизвикателството - машината да изрисува сладките не с един, а с няколко коледни символа.

Характерните за родината ни меденки децата приготвили вкъщи с помощта на родителите си, а за глазурата, която да използват в робота, им помогнал майстор-сладкар.

След това се пристъпило към създаване на програмите за робота. Освен основната функция на машината - да прави украса, учениците въвели и коледна мелодия, за да отразява празничното настроение.

Най-забавната част от занятието естествено е било украсяването на сладките, а най-сладката - дегустирането им, споделя Николов.
БТА