/ БГНЕС, архив
Всички подсъдими по делото за радикален ислям, както и техните адвокати, поискаха отвод на прокурор Недялка Попова от делото. Това стана по време на днешното заседание, като смятаният за лидер на групата ромски проповедник Ахмед Муса дори пожела да я види на мястото на събратята си, обвинени в насаждане на верска омраза.

Ахмед Муса влиза в затвора за 4 години

„Не давам разрешение за ход на делото!“ - разгорещено каза пред магистратите Муса. Той припомни, че през март обвинителката е направила изказване пред медии, с което самата тя насаждала религиозна омраза. Затова заяви, че трябвало да бъде съдена за думите си.

ВКС потвърди присъдата на Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами

Адвокатката на Муса Елвира Панкова подкрепи искането, като прочете цитат от публикации, че „когато мюсюлманите станат 30%, държавата ни ще е застрашена“. В този дух бяха и изказванията на останалите подсъдими и техните защитници, които имаха разногласия само за това дали да се дава ход на процеса.

Експерти видяха дискриминационни послания в проповедите на Муса

Но всички поискаха или прокурор Попова само да се отведе, или съдът да направи това по искане на подсъдимите и адвокатите. Като мотив посочиха, че тя не е безпристрастна и дори е предубедена, тъй като е водена в действията си от чувство на омраза срещу мюсюлманите изобщо.

Прокурор Попова заяви, че не е предубедена и че цитираното интервю е предадено некоректно - в него били написани думи, които не е казала, а други били преиначени в търсене на сензационно звучене.

Ахмед Муса отново на съд, подновиха делото за радикален ислям (ВИДЕО)

Тя допълни, че е нормално Муса да я мрази, след като по предишното дело срещу него пак за радикален ислям и пак по неин обвинителен акт, той получи ефективна присъда от 4 години.

Ахмед Муса бе освободен под гаранция

Подчерта, че след въпросното интервю е правена проверка срещу нея от Главната прокуратура и не са установени нарушения, затова не е отстранена от делото. Накрая отказа да си направи сама отвод.

Последваха нови разгорещени изказвания в залата, а след кратка почивка съдът реши заседанието да продължи от 13,30 часа. Междувременно се очаква Ахмед Муса да се върне до затворническата си килия, за да си вземе записки, с които пожела да мотивира искането си за отвод на прокурор Попова.