дело имами
дело имами / netinfo
Дискриминационни послания видяха в проповедите на пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед специалисти, представили своя експертиза в днешното заседание по делото за радикален ислям. Такова било изречението, че ако вземеш на работа друговерец и пренебрегнеш така мюсюлманин, това е грях, заявиха пред съда вещите лица Весела Тодорова и Милко Василев. Друга подобна реплика казва, че да обърнеш гръб на исляма, е все едно да приемеш за приятел християнина и евреина.

Василев обаче отказа да се ангажира с това точно какви послания се крият в извадките от проповедите на Ахмед Муса, като обясни, че няма визуални впечатления от обстановката, в която са изнасяни. Експертът беше убеден, че речите не са политически, а с явно религиозно съдържание и че призовават към изолация на мюсюлманите от обкръжението на имама от християни и евреи.

В залата се чу и интересно определение на уахабизма като разновидност на салафизма, който пък е със статут на държавно призната религия в Саудитска Арабия. Според експертите, това течение на исляма използва прийоми като социална изолация и дори убийства, за да налага на привържениците си да избягват контакти с евреи и християни. Друговерците не се считали за ближни на последователите на това течение.

Пак според Василев обаче езикът на омразата в книгата „Вероотстъпване“ не е насочен принципно срещу хората от други религии, а към обединяване на мюсюлманите срещу друговерците. Съдържанието на изданието било насочено навътре към общността, като в някои цитати търсен ефект било психологическо въздействие за преодоляване на естествения страх от смъртта и мотивация на всеки вярващ да е готов да се пожертва за вярата. Салафизмът е доктрина, целяща връщане към традициите на предците до три поколения след пророка Мохамед.

Днешното заседание отново започна с конфликт в залата, след като защитниците на подсъдимите поискаха отвод на двамата експерти. За Милко Василев – защото бил дългогодишен служител на Министерството на отбраната, Националната служба за сигурност и ДАНС, включително като шеф на отдел „Стратегически анализи” в ДАНС. А за Весела Тодорова – защото била преподавател по арабска литература, а не специалист по арабистика. Искането беше отхвърлено като неоснователно.

Муса и 13 негови сподвижници са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение идеите на "Ислямска държава".

Процесът се точи от началото на 2016 година. Следващото заседание е насрочено за 18 юли.