/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу двама мъже, единият професор от Университета по хранителни технологии в града под тепетата, за взимане на подкуп за изпити.

Срещу Николай Банков е повдигнато обвинение затова, че в качеството си на ръководител катедра „Електротехника и електроника“ е поискал подкуп от  600 лева за изпит.

Това професорът е извършил в съучастие с 38-годишен мъж, който също е с повдигнато обвинение.

Случката се разиграва на 9 май, тази година, при провеждането на изпита по „Теоретична електротехника – първа част“ в Университета по хранителни технологии“, водена от обвиняемия преподавател Николай Банков.

Потърпевшите от инцидента двама студенти се явили. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки.

Те попитали преподавателя кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабинета си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

Два дни след това двамата занесли решената задача, като Банков отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно той им дал номера на мобилния телефон на другия обвиняем по делото – 38-годишния Димитър, бивш студент в УХТ, с препоръката да му се обадят, за да си решат проблема с изпита.

Междувременно професорът се свързал с Димитър, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

След като студентите му позвънили, посредникът им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки.

Двамата младежи предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май, бил проведен формален изпит от обвиняемия професор и студентите получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в  Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.
 
Спрямо професор Николай Банков е определена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева и му е наложена забрана за напускане пределите на страната. Той  е отстранен от длъжност.  Другият обвиняем е с мярка „подписка“.

Припомням, че по казуса окръжната прокуратура в Пловдив поиска отстраняването от длъжност и на още един професор от Университета по хранителни технологии. Става въпрос за Симеон Василев, който внесе жалба срещу ареста си. Очаква се обвинителният акт срещу него да бъде внесен след Нова година.