Зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов
Зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Подкуп
93619
Подкуп
  • Подкуп
До 6 години затвор и глоба от 5 000 лева грозят двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които са поискали по 300 лева подкуп за изпит. Професорите Симеон Васков Василев и Николай Димитров Банков са задържани за 72 часа, съобщи пред Дарик зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, който уточни, че  заедно с тях  в ареста е и единият от двамата посредници по т.н. сделка, а другият е с мярка за неотклонение „подписка“. 

Две досъдебни производства по случая наблюдава Окръжната прокуратура. По едното дело са повдигнати обвинения на 66-годишния професор Симеон Василев, а по другото – на 59-годишния му колега Николай Банков.

Проф. Василев е поискал 600 лева, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи по „Механика“ и по „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива изпити.

Симеон Васков Василев
netinfo

Обвинения са повдигнати и на професор Николай Банков, който е поискал същата сума от двама студенти, отново за да постави положителна оценка върху изпитни задачи по учебната дисциплина „Теоретична електротехника“, 1 част.

Николай Димитров Банков
netinfo

Зам.- окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов уточни още, че сигналът до разследващите органи е подаден от студенти, а по случая се работи от миналата седмица.