/ / арест / ThinkStock/Getty Images
Опит за убийство и въоръжен грабеж в особено големи размери при условията на опасен рецидив е новото, по-тежко обвинение, повдигнато от прокуратурата срещу тримата извършители на нападението в офиса на пазарджишки бизнесмен от декември 2015 година.

Над 25 000 лева струва на данъкоплатеца дело за грабеж в Пазарджик

Подсъдими за престъплението са пловдивчанинът Васил Атанасов, Джамал Аликов от Пещера и аржентинеца с испанско гражданство Фернандо Кастро. Новото обвинение бе внесено по време на предишното заседание по казуса през март, но бе прието от съдиите днес. Аргументите на прокуратурата са, че плячката на грабителите е на обща стойност над 66 700 лева.

Въоръжен грабеж на фирма в Пазарджик, има ранени

По време на грабежа Аликов и Кастро са имали предишни влезли в сила условни присъди, наложени в Испания. Огнестрелните рани на една от жертвите пък реално са били заплаха за живота.

Подсъдим за въоръжен грабеж си взе чрез съда тениски-лозунги

Въпреки че промяната не би довел до по-тежки наказания, Аликов опита да се защити. Заяви, че имал от Испания само глоби, но не е лежал в затвор. Разбра се обаче, че там законодателството допуска ефективни присъди до 2 години да не се излежават, ако признатият за виновен внесе съответна парична санкция.

Арестуван е един от нападателите на пазарджишки бизнесмен

Въоръженият грабеж беше извършен вечерта на 21 декември 2015 година в къщата на братята Спас Спасов и Тодор Николов. Откраднати са 23 500 лева, килограм злато и мобилен телефон. Извършителите са носели огнестрелно оръжие, като при нападението братята са простреляни в крайниците.

Седмица по-късно бе задържан Васил Атанасов, а на 7 януари – и останалите двама подсъдими. Всички са криминални досието и имат стари присъди. Оттогава са задържани под стража.