съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Подсъдим за въоръжен грабеж си взе чрез съда тениски-лозунги
99247
Подсъдим за въоръжен грабеж си взе чрез съда тениски-лозунги
  • Подсъдим за въоръжен грабеж си взе чрез съда тениски-лозунги
Джамал Аликов от Пещера, един от обвинените за дръзкия въоръжен грабеж от офиса на бизнесмена Спас Спасов от Пазарджик, заведе и спечели дело срещу началника на затвора в града Веселин Коцев за две тениски. Но не каквито и да е тениски, а черни и с надпис „Струва си рискът да се оправдае виновен, но не си струва рискът да се осъди невинен“.

Точно с тези блузки се появиха на последното засега заседание по делото в Окръжния съд Джамал Аликов и Фернандо Кастро – аржентинец с испанско гражданство, също обвиняем в процеса. Което предизвика съмнения, че това е опит за въздействие върху магистратите.

За имат възможността да дефилират в съдебната зала с това послание, Джамал е водил отделна битка пред Административния съд срещу ръководството на затвора, приключила с разпореждане дрехите да бъдат предадени на Аликов.

Те му били донесени на свиждане от неговата майка на 25 август тази година. При проверка на багажа обаче били задържани и не му били дадени, като решението за това е мотивирано с препоръки от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ лишените от свобода и задържаните в ареста да носят прилично облекло. Вместо това били отделени за връщане на близките при следващо свиждане, на което обаче те отказали да ги вземат обратно и така останали на съхранение в затвора.

До момента, в който административния съдия Христина Юрукова се произнася да бъдат прекратени безусловно действията на началника на затвора по задържане на двете блузи. Мотивите: лишените от свобода и задържаните под стража имат право на лично облекло и изискването за явяване пред съд с прилични според общоприетите разбирания дрехи не изключва възможността те да са с надписи.

По време на заседанието по наказателното дело обаче по обясними причини трогателната иначе сентенция бе игнорирана от съдия Александър Александров и бяха разгледани съвсем други въпроси, свързани с казуса.

Дръзкото нападение над офиса на Спас Спасов бе извършено на 21 декември 2015 година. Според прокуратурата, Аликов и Кастро в съучастие с пловдивчанина Васил Атанасов са отнели 23 500 лева оборотни пари, около 1 кг злато и мобилен телефон на обща стойност над 56 700 лева, като за целта са използвали сила и огнестрелно оръжие. При грабежа и оказания опит за съпротива бяха простреляни бизнесменът – в едната ръка, и синът му Тодор Николов – в крака и ръката.

Докато процесът срещу триото тече без изгледи скоро да приключи, двама от тях – Кастро и Аликов, успяха да осъдят държавата и да вземат парични обезщетения за нечовешки условия в ареста и за липса на отделни килии за непушачи.