/ Снимка: Дарик, архив
съдия Елеонора Серафимова
101045
съдия Елеонора Серафимова
  • съдия Елеонора Серафимова
Над 25 000 лева са платени от бюджета на Пазарджишкия окръжен съд до момента за делото, водено срещу трима мъже за въоръжен грабеж. Това е най-скъпият процес във ведомството, а сумата надхвърля дори тази за мегаделото срещу 14-тимата подсъдими за радикален ислям, съобщи председателката на съда Елеонора Серафимова.

Кметовете на Карлово и Калофер продължават съдебния спор в Пазарджик

Високите разходи идват най-вече от това, че един от обвинените за тежкото престъпление е аржентинец с испанско гражданство. Това налага плащане на преводачески услуги за всеки от документите, включително протоколи и свидетелски показания от досъдебното производство за да не се нарушават правата му да получава точна и разбираема за него информация. Доста пари са дадени и за експертизи на вещи лица.

Грабежът е извършен на 21 декември 2015 година. Тогава четирима мъже с огнестрелно оръжие атакуват офиса на пазарджишки бизнесмен, раняват него и брат му и успяват да отмъкнат пари, злато и вещи на обща стойност 56 700 лева. За извършители са сочени пловдивчанинът Васил Атанасов, Джемал Аликов от Пещера и аржентинецът Фернандо Кастро.

В тази сума не са включени дадените от данъкоплатеца суми за обезщетения и за водени дела от подсъдимите, които успяха да осъдят държавата, преди тя да е осъдила тях, за лоши условия в ареста.

Процесът срещу тях е на финала, но още не е приключил, така че не е изключено стойността му да се увеличи още повече.

Чуйте повече от съдия Елеонора Серафимова в аудиото.