/ Областна администрация-Смолян
Има създаден Инициативен комитет, който се готви да организира протести
В Борино вече има създаден Инициативен комитет, който се готви да организира протести и евентуална блокада на пътя Девин-Доспат в неделя. 

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

Това стана ясно от изявлението на представител на общинската администрация по време на заседанието на Постоянната епизоотична комисия в Смолян, което се проведе днес. На него беше внесена официална Петиция, с която хората от района на общината искат падане на забраната за дърводобив, като най-голямото им притеснение е за снабдяването на домакинствата с дърва за огрев.

Заради чумата свикват среща в Смолян

Окончателното решение на Инициативния комитет за протести ще стане ясно утре, след като се запознаес последните решение на Постоянната епизоотична комисия. На нея се потвърди решението за извоз на вече добита  дървесина от временни складове, като това става при строго спазване на нормите за биосигурност. За нея в държавните гори ще отговарят горските стопанства, а в частните самите собственици.

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Прие се от инфектираните зони, които са все още три на територията на Смолянското да може хората да прибират и селскостопанска си продукция, като това се квалифицира като неотложна дейност.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Като такава обаче не се приема дърводобива, като дори не бе предложено за гласуване предложението на д-р Димитър Пампоров, член на комисията, като председател на Областната колегия на ветеринарния съюз за разрешаването му.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Аргументите бяха, че за проблема има изрично решение на Централния епизоотичен щаб, с което е забранена тази дейност и такова решение няма да има никаква правна стойност. Предстои да се обсъжда проблема с падналата и заразената дървесина. 

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

На заседанието стана ясно още, че няма нови огнища, а пробите на отсреляни над 60 диви прасета са отрицателни. Оказа се, че най-големите нарушители в инфектираните зони в региона са туристите, които не се съобразяват с ограниченията. Масово нарушавали и забраната за достъп до феномена "Чудните мостове".