Фестивал на Белия щъркел
Фестивал на Белия щъркел / netinfo
Над 500 участници от 17 фолклорни и танцови формации участваха във Фестивала на белия щъркел в Белозем. Сред тях и мъжкият хор „Иван Михов“, чийто член е кметът на селото Иван Тачев.

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

За първи път се проведе и национален ученически конкурс за словесно творчество, рисунка и фотография на тема: „Животът на един щъркел“. Негови организатори са детското онлайн списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“, католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ и кметството на село Белозем. Те се ангажираха, че следващото издание на инициативата ще е с международно участие. 

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

Тази година гостите и участниците във форума посетиха щандове за мед и пчелни продукти, сувенири и продукти от местни производители.

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

Директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев поздрави участниците и гостите с прекрасната инициатива. „В Белозем се съхранява богато природно наследство и се полагат грижи за опазване на 40 гнезда бели щъркели, които съжителстват в хармония с хората“, каза в приветствието си към жителите на селото доц. Стефан Шилев. Той пожела фестивалът да продължи да се разраства и да привлича все повече последователи.

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

Специални гости бяха кметът на македонската община Чешиново-Облешово Горан Зашов и инициаторът за създаване на федерацията за защита на щъркелите в Бурса Шази Чавушоглу. В техните райони, в с. Чешово (Македония) и в с. Ески Караагач (Турция) има по 200 гнезда от защитения вид, които са част от европейската мрежа на щъркелите. 

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и с финансовата подкрепа на ПУДООС. То се организира от кметството на село Белозем, община Раковски в партньорство с Федерация „Зелени Балкани“. Инициативата има за цел да популяризира дейностите за опазване на вида и да стимулира развитието на екологичния туризъм в района.