Брюксел: Правителството да отпусне на „Пловдив 2019“ гласувания бюджет
Брюксел: Правителството да отпусне на „Пловдив 2019“ гласувания бюджет / netinfo
За преразглеждане на решението на ОбС за отстраняване на Манол Пейков от УС на фондация "Пловдив 2019" настояват в открито писмо до медиите членовете на съвета. 

"Манол Пейков никога и при никакви обстоятелства не се е възползвал, нито е заявил намерения да се възползва от средства на ОФ „Пловдив 2019” за издаване на каквато и да е книга. На въпросното заседание от 29.03.2017 година УС взе решение със следния текст: „Приема за сведение предоставена информация относно провеждане на антропологично изследване на кв. “Столипиново“ и възлага на Манол Пейков да проведе среща с антропологичния екип за изясняване концепцията на книгата“. В хода на разискванията по тази точка, УС изрази притеснение от размера на разхода от около 30 000 лева за продължаване на проекта, като все още не е разработен детайлен бюджет и няма изяснена концепция за хартиеното издание. Манол Пейков многократно и категорично заяви, че тъй като проектът „Махала“ е един от най-важните в програмата нa Европейска столица на културата, той като издател би застанал зад него и би издал изследването напълно безплатно.

Предложението за неговото освобождаване и впоследствие гласуването на Общинския съвет се основава на липсваща фактология и в този случай не може да бъде окачествено по никакъв друг начин освен като спонтанно решение, което е неприемливо за Пловдив - Европейска столица на културата.

Настояваме за прекратяване  на подобен тип инсинуации и омаскаряване на обществения ангажимент на Манол Пейков. Настояваме да се преразгледа Решението на Общинския съвет.  Всеки един от членовете на УС на ОФ „Пловдив 2019”  е заложил авторитета си, дарил е компетенциите, времето и сърцето си на една достойна кауза, което не бива да бъде подценявано и да се тълкува недобросъвестно. Готови сме да защитим хората и дейността на Фондацията публично и по всяко време!

Членове на Управителен съвет на ОФ „Пловдив 2019:

Мариана Чолакова
Милена Чакандракова
Любозар Фратев
Пенка Калинкова