Пенка Калинкова
Пенка Калинкова / GustoNews.bg
Пенка Калинкова, член на УС на фондация „Пловдив 2019“ заяви пред Дарик, че освобождаването на издателя Манол Пейков от съвета е грешка.

„Бързо и без да бъде потърсен коментар от членовете на УС на "Пловдив 2019" е освободен като член на съвета издателят и преводач Манол Пейков. Той не е в конфликт на интереси. Пейков направи предложение да издаде безвъзмездно книгата-изследване по проекта на фондацията „Махала“. Направена е грешка с освобождаването на Манол Пейков, която трябва да се поправи“, заяви Калинкова.

Припомням, че ОбС на Пловдив днес извади издателят и преводач от УС на „Пловдив „2019“. Решението беше взето с 33 гласа „за“, а мотивът – съмнение за конфликт на интереси.
Причина за това стана антропологичното изследване по проекта „Махала", включен в апликационната книга за ЕСК, посветено на общността в ромския квартал „Столипиново“. То се , финнасира от фондацията с  30 000 лева, а по време на заседание на УС на „Пловдив 2019“ Пейков предложил да издаде книгата, свързана с проекта.

Предложението за изключване на издателя дойде от съветника от ГЕРБ Гошо Къчков, след като колегата му от БСП Ангел Иванов изказа съображенията си за съмнения за конфликт на интереси. Решението беше подкрепено единодушно от управляващите.

Пред Дарик Кирил Велчев - председател на УС на фондацията, беше категоричен, че конфликт на интереси в случая няма.

"Печатното издание на проекта "Махала" все още не е остойностено. Нали разбирате, че Манол Пейков като издател можеше да направи това и безвъзмездно", заяви той.