Манол Пейков
Манол Пейков / Дарик архив
Манол Пейков
93638
Манол Пейков
  • Манол Пейков
Общинският съвет (ОбС) на Пловдив извади издателят Манол Пейков от Управителния съвет на фондация Пловдив „2019“. Решението беше взето с 33 гласа „за“, а мотивът – съмнение за конфликт на интереси.
Причина за това стана антропологичното изследване по проекта „Махала", включен в апликационната книга за ЕСК, посветено на общността в ромския квартал „Столипиново“, което фондацията финансира с 30 000 лева. По време на заседание на УС на „Пловдив 2019“ Пейков предложил да издаде книгата, свързана с проекта.

Предложението за изключване на издателя дойде по време на заседанието от съветника от ГЕРБ Гошо Къчков, след като колегата му от БСП Ангел Иванов изказа съображенията си за съмнения за конфликт на интереси.

В интервю за Дарик Манол Пейков отрече това и определи решението на съветниците като глупав, нелеп и прибързан ход. Той отрече да има конфликт на интереси и заяви, че е предложил безвъзмездно да издаде книгата, още повече че като член на УС той не може да усвоява финансиране по проекти, свързани с фондацията. Цялото интервю с него можете да чуете в регионалната програмата на Дарик радио Пловдив утре преди обяд

Кирил Велчев - председател на УС на фондацията, също беше категоричен, че конфликт на интереси в случая няма. 

"Печатното издание на проекта "Махала" все още не е остойностено. Нали разбирате, че Манол Пейков като издател можеше да направи това и безвъзмездно", коментира Велчев.

От своя страна кметът Иван Тотев заяви, че е добре заседанията на Управителния съвет на фондацията да станат публични и подкрепи идеята да бъдат излъчвани онлайн. Той се съгласи със съветничката от БСП Димитрина Вакрилова, който поиска отделна сесия на ОбС, свързана изцяло с дейността на „Пловдив 2019“, като дори предложи такива заседания да се правят на всеки 6 месеца.

От УС на фондацията днес по нейно желание беше освободена и Амелия Гешева, която както ви съобщихме беше назначена за един от заместниците на министъра на културата Боил Банов.