/ Тина Соколова
Общинските съветници в Стрелча гласуваха декларация, с която се разграничават от решението на кмета на града Стойно Чачов да се раздават на гражданите храна и вода от Държавния резерв.

Изследват годна ли е за пиене водата в Стрелча

Според текста на документа, искането за такава помощ не е сред мерките за овладяване на ситуацията, описани в заповедта за обявяване на бедствено положение от 10 юни, а подобна стъпка изобщо не е обсъжданата в проведеното ден по-рано извънредно заседание на местния парламент.

Тина Соколова

В текста се посочва, че бутилираната вода и продуктите не са крайно необходими на жителите на града и се припомня, че в него текат няколко обществени минерални чешми със свободен достъп.

Започна обеззаразяване на водата в Стрелча

Съветниците изразяват и възмущението си от графика за разпределянето на помощите, което започна след отмяната на бедственото положение на 24 юни. И подчертават, че отпуснатият резерв би могъл да помогне на действително гладуващи хора другаде в страната.

Тина Соколова

Следва призив към жителите на Стрелча да запазят достойнството си и да не се възползват от помощите, от които нямат реална необходимост.

Проливният дъжд пак замъти водата в Стрелча

Припомняме, че бедственото положение бе обявено на 10 юни, след като придошлата река Меде дере заля с кал, тиня, камъни и дървета ключови съоръжения от единствения за града водопровод. Екипи на ВиК успяха да почистят резервоарите и тръбите и да възстановят водоснабдяването, но течността в чешмите все още е негодна за пиене.

Жители на Стрелча: Нямаме нужда от храна, а от нов водопровод

На 24 юни с нова заповед на Стойно Чачов бедственото положение бе отменено. На същия ден започна и раздаването на помощите от Държавния резерв, предизвикали остри полемики в местната общност.

Пуснаха водата в Стрелча, но е негодна за пиене

Противници на идеята подчертаваха, че градът се нуждае не от продукти, а само от нов водопровод. Кметът пък им опонира, че не е нормално да го хулят, след като се опитва да помогне.

Кметът на Стрелча и шефът на ВиК - с предписания от РЗИ

По думите му, продуктите били предложени от Агенция „Държавен резерв“ и той приел подадената ръка. Разпределянето на продуктите приключва днес, според обявения от общината график.