/ Тина Соколова
Община Стрелча бедствено положение
101829
Община Стрелча бедствено положение
  • Община Стрелча бедствено положение
Ново напрежение се разрази в Стрелча, след като кметът на градчето съобщи чрез профила си във Фейсбук, че за градчето са поискани и доставени вода и храни от Държавния резерв във връзка с обявеното бедствено положение. Мнозина не са зарадвани от жеста.

Бедственото положение в Стрелча е удължено със седем дни

Социалните мрежи преливат от коментари, че градът се нуждае само и единствено от нов водопровод, а хората са обидени да им се дават подаяния под формата на „Русенско варено“ и сухи супи.

Тина Соколова

И то в количества като за 30 дни за всички около 4000 жители на града - с цели ТИР-ове. При това - без да има гладни, без да има наводнени къщи или каквато и да било причина, довела до потребност от храни.

Стрелча обяви бедствено положение, водата е замърсена от пороите

Още преди да е започнало разпределянето на продуктите, планирано за понеделник, част от гражданите заявяват, че не е редно да се раздават на калпак. Не липсват и предложения - да се дадат пакети на най-бедните, а всичко останало да се пренасочи към други наистина нуждаещи се хора в страната, например - тези в приюта на отец Иван от Нови хан.

Именно с такава декларация се очаква да излезе в четвъртък и Общинският съвет, където на заседанията на временните комисии темата е предизвикала бурни полемики. Защото Стрелча има нужда единствено от пари за изграждане на довеждащ водопровод от вододайната зона до филтърната станция.
 
Кметът на Стрелча и шефът на ВиК - с предписания от РЗИ

Ангел Шопов, който сам потърси по този повод контакт с медии, се чуди как въобще е разрешено отпускане на храни без нужда, и то от Държавния резерв. Шопов подчертава, че с действията си кметът Стойно Чачов не само не помага, но в случая и вреди. След тях тръгнала мълва, че в градчето са плъзнали зарази, което довело до масов отлив на туристи.

Местните се чувстват обидени и от това, че въпреки тежкото положение кметът им не е в града. Общинският съветник Иван Радев също смята, че не е редно да се раздава храна, след като няма бедстващи хора.

Той е настоял пред колегите си да излязат с предложение продуктите да бъдат предоставени на отец Иван от Нови хан. Но също няма отговор с какви аргументи е поискана и доставена пратката от консерви и сухи супи.

Радев е и хотелиер и вече усеща ударите от бедственото положение, за което смята, че се отразява преувеличено. Василка Такучева е собственичка на два хотела. Казва, че посетителите й са намалели с 50%.

Самият Стойно Чачов през целия ден в петък не отговаряше на телефона си, така че не можахме да чуем мотивите му - да поиска ТИР-овете с храни.

Чуйте повече в звуковия файл: