/ БГНЕС
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик издаде предписания на кмета на Стрелча Стойно Чачов и на управителя на ВиК в града Филип Фингаров, като ги задължи да вземат мерки срещу разпространяване на епидемии. Поводът е обявеното в понеделник бедствено положение заради кризата с водата, предизвикана от пороите и тежки щети по водопреносните съоръжения.

Разпоредените от РЗИ мерки са няколко. Първата е да се осигури достатъчно количество питейна вода за населението, за да се избегнат зарази.

Пуснаха водата в Стрелча, но е негодна за пиене

Освен това експертите изискват да се правят механично почистване и дезинфекция на съдовете за вода при режимно водоснабдяване, да се подава всекидневно информация към РЗИ за извършените аварийно-възстановителни дейности, а гражданите своевременно да се информират за ситуацията чрез писмени обяви в регионални медии, както и периодично да се правят анализи на течността от водоноските и да се предоставят данните в здравната инспекция.

Вчера екип на дирекция „Държавен санитарен контрол“ е направил проверка на обектите с обществено предназначение“. Установено е, че хората ползват вода от чешми, захранвани от минералните извори. Осигурени са водоноски. В детските градини и училищата се доставя бутилирана вода.

Стрелча обяви бедствено положение, водата е замърсена от пороите

След дезинфекция на водопроводната мрежа РЗИ и ВиК ще вземат проби за изследване по химични и микробиологични показатели. След получаване на стандартни резултати нормалното водоснабдяване ще бъде възстановено.