/ netinfo
Стефан Балабанов
100605
Стефан Балабанов
  • Стефан Балабанов
Можем да се преборим с телефонните измами само когато цялото общество се ангажира с проблема, а не само структурите на МВР. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов в Пазарджик, където бе сред гостите за изпращането на поредния випуск от Полицейското училище.

Жертва на ало измама: Заплашиха ме, че ще ми отрежат пръстите

280 участници в такива престъпления са заловени в страната ни през миналата година. Това е един добър показател в сравнение с други европейски страни, коментира Балабанов. Той посочи като пример германската провинция Бавария, където през 2017 година са извършени около 3 600 телефонни и компютърни измами. О тях разкрити са само 4 случая.
 
Стефан Балабанов отбелязва, че не бива хората да омаловажават постигнатото в борбата с телефонните измами до момента, защото то не е малко. Служителите на реда търсят и намират съмишленици в усилията си да намалят тези престъпления.

Полицейски шеф в Пловдив, покривал телефонни измамници, се изправя пред съда

През 2018-та са проведени хиляди срещи в песионерски клубове, с кметски администрации, с неправителствени организации. Подкрепа оказват и електроразпределителните дружества, които са добавили най-отгоре в касовите бележки предупреждания в червено към абонатите да не дават пари и ценности на непознати и че ако им ги поискат, това вероятно е телефонна измама.

Погрешно е и мнението, че досега са залавяни само посредници, или така нареченити „мулета“ на ало-мошениците. Арестувани са и поръчители. Работата в тази насока е затруднена, тъй като в последно време те се изнасят в съседни страни като Румъния, Сърбия и Гърция. Очаква се обаче сътрудничеството със службите в тези държави да даде резултати.

Посредник предотврати телефонна измама в Кърджали

Стефан Балабанов отбеляза, че са необходими и законодателни промени в посока по-сурови наказания, защото тези престъпления са основно срещу уязвими групи като наивни възрастни, а вече – и срещу деца.

Зам.-министърът съобщи още, че се работи за отстраняване на вредите, нанесени от 42-годишен хакер, блокирал мрежата на МВР в Бургас, като припомни, че това не е прецедент - по цял свят има злонамерени атаки срещу компютърни системи.