/ Дарик архив
На спешно заседание днес в Смолянската областна администрация ще се търси решение за осигуряване на транспортен достъп на населението в засегнатите села от свлачището край село Тикале. Прокарването на обходен маршрут засега се забавя, заради несъгласие от страна на собственици на земи по предвиденото за временен път трасе.

Започна разчистването на свлачището между Смилян и Рудозем (СНИМКИ)

Мнозина от жителите на 11-те засегнати села пътуват всяка сутрин до Смолян на работа или училище, а след затварянето на пътя Мадан-Смолян, маршрутът им се удължава с минимум 30 км.

Свлачището край Смолян - най-мащабното в страната

Пешеходното преминаване през района на свлачището по пътя Смолян-Мадан също е опасно, информират от Областната администрация. Предстои да бъде поставена сигнализация на пътя, която да предупреждава за забраната за движение.

Стотици жители на селата в района преминават ежедневно през свличащия се терен, за да стигнат до работните си места или на училище в Смолян. Достъпът на 11 села до областния град е прекъснат от активизираното през миналата седмица свлачище при с. Тикале. Според данни на АПИ, това е най-мащабното в страната свлачище върху главен път.