/ DarikNews
По-висока такса смет ще плащат асеновградчани от следващата година. От 3 на 4,2 промила бе вдигнат налогът за битови отпадъци в Асеновград на последната за годината извънредна сесия на Общинския съвет.

Повече от час продължиха дебатите за такса "битови отпадъци" в местния парламент. От БСП се противопоставиха на повишението. Бившият кмет на града д-р Емил Караиванов посочи, че увеличението е с 40% и е прекалено рязко за асеновградчани. Той настоя промилите да се вдигнат от 3 на 3,6 и се мотивира с това, че администрацията не е обяснила ясно защо повишава толкова много такса смет. По думите му това щяло да доведе до намаляване на събираемостта и увеличаване на незаконните сметища. 

Вдигат такса смет и в Асеновград

От „Зелено движение“ пък заявиха, че качеството на сметосъбирането в Асеновград е било много лошо, и обвиниха за това предишната градска управа. Според общинския съветник Дамян Борисов досега общината е плащала около 990 хиляди лева за сметосъбирането, а за догодина отново се залага сума, която е под 1 милион лева. 

Дадоха 460 000 лв. за свлачището под Асеновата крепост


От сегашната управа напомниха, че такса "битови отпадъци" трябва да се увеличи заради рязкото вдигане на отчисленията, които общините плащат на РИОСВ за депониране на отпадъци. Тези суми се увеличават от 57 лева на тон за тази година до 95 лева за тон догодина. 

Търсят 5 млн. лв. за ремонт на моста до пазара в Асеновград, руши се

В момента общината дофинансира сметосъбирането с около 350 лева, но въпреки това в някои от кварталите в Асеновград боклукът не се извозва в сряда и събота.