/ Областна администрация - Пловдив
Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая с мъртвата риба в река Марица, съобщи областният управител Дани Каназирева. 

Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е от района на Пазарджик като по течението на реката е стигнало и до района на Пловдив. Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед.

Областна администрация - Пловдив

Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица при моста на квартал Полатово на Стамболийски е получен тази сутрин на тел. 112. Веднага са уведомени МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция и Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив.

Сигнал за мъртва риба край Пловдив вдигна на крак полицията и РИОСВ

На мястото бе и областният управител Дани Каназирева заедно с представители от всички институции извършиха спешна проверка на мястото.

Областна администрация - Пловдив

Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетите мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай, за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата, до изясняване на причините и естеството на замърсяването", коментира Каназирева.  

Екоинспекцията провери сигнали за мъртва риба в Сазлийка

По думите ѝ веднага е подадена информация и към "ВиК" – Пловдив, за да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо, да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.