Народен събор Рожен
102016
Народен събор Рожен
  • Народен събор Рожен
Президентът Румен Радев ще открие Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, който започва днес в Родопа планина.  

Най-голямото българско знаме вече е на Рожен (СНИМКИ)

Началото на най-голямото общобългарско събитие за годината ще е в 10:30 часа с дефиле на стотици гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв. м., разпънат на роженските поляни.

Организират социологическо проучване, как да се организира събора на Рожен

Сборният оркестър на живо ще изпълни емблематичната Гайдарска сюита, влязла в рекордите на Гинес. След това планината ще се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо  хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

Кулминация на официалната церемония, в която ще се включи Фолклорен ансамбъл „Родопа“ и малката талантлива народна певица Мария Бечева, ще е звън на родопските чанове, с които по традиция се дава начало на Роженския събор. 

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019  ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения чистопородни животни и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Забраняват чалгата на събора на Рожен, патрули ще дебнат за нарушители

В дните от 19-ти до 21-вии юли над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе на 4 сцени. Повече от 80 майстори с ръчно изработена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове, ще се включат в изложението на занаяти в централната зона на събора. Съхранените битови традиции на Родопите ще бъдат представени в специален кът от 30 майстори-занаятчии, селектирани от Община Смолян.

Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. На Роженските поляни ще бъде вдигнато етно селище с възрожденски възстаноки на бита и традициите от различните етнографски области на страната.         

През трите дни на събора ще се проведе изложение на чистопородни животни - овце, кози, овчарски кучета, говеда, биволи и коне. Над 30 животновъди от цялата страна ще предлагат продукти от овче и козе мляко и месо в специално обособена зона.

Рекордно голямо българско знаме ще бъде разпънато отново на събора на Рожен

Днес ще е и гала-спектакълът „Рожен е България" с участието на ансамбъл „Чинари“, Нелина, Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова и оркестър „Гергьовден“, а в съботната родопска вечер над планината е ще екнат изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, „100 Каба гайди”, ФА „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“, и най-добрите родопски изпълнители. обществен транспорт от Смлян и Чепеларе.
 
Отново извънредна сесия на ОбС-Смолян заради събора на Рожен

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе.

Иновативното културно е включено в Националния културен календар. 

Чуйте повече в звуковия файл: