/ dariknews.bg, архив
Отново председателят на Общински съвет-Смолян инж. Данчо Киряков свиква извънредно заседание, по искане на група съветници, като темата е отново организацията на събора на Рожен.

Рекордно голямо българско знаме ще бъде разпънато отново на събора на Рожен

Според  групата общински съветници от опозицията, има доста неяснота около организацията на събитието, като според тях, подписаният договор между общинската администрация и Сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, за организация на мероприятието е направено без санкция на местният парламент и го поставя под въпрос в правния мир.

Диви прасета са изорали ливадите на Рожен, валяк изглажда поляните за събора

Според някои от местните старейшини, той е незаконен, като поставят и под съмнения, че общината изразходва средства, без  те да са гласувани от Общинският съвет.

Забраняват чалгата на събора на Рожен, патрули ще дебнат за нарушители

В отговор на нападките на опозицията, кметът на общината  Николай Мелемов отговори, че  общината се управлява открито, ясно и прозрачно. Той обясни, че Роженският събор е включен в националния и местния културен календар. Провежда се за трети път, като в Културния календар за него са предвидени 80 000 лв.

Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор

Мелемов заяви още, че на съветниците е раздаден договора, който е сключен със сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, което е наемател на ливадите, както и разходите на общината.

След тавана на цените за събора на Рожен, наематели се отказват от ресторанти

„Бях готов да ги запозная с всички ангажименти и задължения на община Смолян във връзка с мероприятието, защото не можем да се лишим от нито един разход“, поясни кметът.

Слагат таван на цените на 5 продукта на събора на Рожен

Според градоначалника, ангажимент на общината е провеждането на националния фолклорен конкурс, осигуряването на сцени и тяхното озвучаване, осветлението и техническото обезпечаване, осигуряване на полиция, обществен транспорт, регулиране на автомобилния трафик и други.

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

„В тези разходи няма пазарлъци и няма как да има. Общината има разписани задължения и нищо не е по-различно от това, което сме правили предишните години“, коментира Мелемов.

Свикват извънредна сесия на ОбС-Смолян заради събора на Рожен

Той отбеляза за пореден път, че общината не се занимава с търговска дейност и не търси печалба. Градоначалникът обясни още, че Роженският събор се организира съвместно със сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, защото те имат договор за земята и няма как друг да го организира.
 

Същевременно, съветниците от всички групи на местният парламент обявиха, че не са против реализирането на събора, но ги притеснявал начина  на организацията.

„Искам да подчертая,че нашата група не само подкрепя културното мероприятие, но и го смята за ключово в културния календар на региона. Но бюджетът на общината се формира от данъкоплатците и всяка похарчена стотинка, било за култура или нещо друго, трябва да бъде ясно разчетена.

Прецедент: Прекратиха извънредната сесия на ОбС-Смолян

В същото време г-н Караколев, председател на Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето”, сподели, че очаква 1,5 млн. лева приходи от събора. По отношение на тези приходи община Смолян няма да има отношение, защото тя има отношение само в разходите и в харченето на парите на гражданите“, се казва в позицията на председателя на групата на Коалиция за развитие на община Смолян в местният парламент Кирил Хаджихристев.
 
На последното извънредно заседание, което бе свикано на 5 юли, но бе провалено, тъй като не бе приет дневният ред се стигна и до заявката за искане на оставката на председателят на Общински съвет Смолян инж. Данчо Киряков.

Възможно е на днешната сесия, искането да бъде вкарано официално и да се направи опит за смяната на инж. Киряков. Сесията е днес от 9:00 часа в Сесийната зала на Община Смолян.