/ Адриан Кулев
Най-голямото българско знаме вече е на Рожен
102014
Най-голямото българско знаме вече е на Рожен
  • Най-голямото българско знаме вече е на Рожен
Най-голямото по размер българско знаме, вече е разпънато по поляните на Рожен и очаква официалното откриване на Събора на Народното творчество и животновъдство, който ще бъде открит утре.  

Организират социологическо проучване, как да се организира събора на Рожен

Най-големият национален трибагреник е с внушителни размери. То е дълго 321 метра и широко 21 метра, като общата му площ е близо 7 000 кв.м. Ако лентите бъдат поставени една след друга, дължината му ще е около 4,5 км., по данни на Атанаска Велчева, управителката на фирмата, ушила знамето.

Адриан Кулев

Адриан Кулев

Адриан Кулев

"Над 4 500 метра плат и 20 километра конци, са били нужни за изработката на знамето и около месец работа на две смени от две шивачки, като най-трудният процес е било сгъването и пренасянето. Знамето, заедно с конструкцията тежи около 600 кг.", посочи още Велчева.

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

В разпъването на трибагреника участваха десетки доброволци и емблематични спортисти на България, между които бяха боксьорът Тервел Пулев, сноубордистите Екатерина Дафовска и Радослав Янков, автомобилният състезател Крум Дончев и състезателката по борба Елица Янкова.

Адриан Кулев

Адриан Кулев

Идеята на организаторите за разпъването на най-голямото знаме в страната, което е с около 20 метра по-дълго от предишните знамена, които са шити за събора на Рожен е именно там да има такъв символ, който обединява българската нация.

Забраняват чалгата на събора на Рожен, патрули ще дебнат за нарушители

„Това знаме се прави единствено за тук. След като приключи това събитие, ние ще го превърнем в хиляди малки знамена, може би над 13 000, които ще бъдат раздадени в деня на българската независимост - 22 септември, ще дарим в няколко областни центрове в страната“, коментира Владислава Андреева, от организаторите на събора.

Адриан Кулев

Адриан Кулев

От утре до неделя, на поляните на Рожен се очаква да преминат над 250 000 души. Организаторите призовават всички присъстващи да пазят знамето и да не го газят, като канят всички деца и младежи, дошли на Рожен с народни носии или с елементи от това облекло в петък и събота от 16:00 часа в подножието на българското знаме, за да се осъществи емблематична снимка.

Обществен транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян облекчава трафика за Роженския събор

Идеята е в един кадър да има най-много българчета в народни носии, на фона на най-голямото българско знаме.  

Чуйте повече в звуковия файл: