Предотвратиха поредно заливане с киселина. Цената на поръчката пада до 1500 лв
Предотвратиха поредно заливане с киселина. Цената на поръчката пада до 1500 лв / netinfo

Заливане на млада жена с киселина, поръчано от 38-годишен шеф в  EVN- България, е било предотвратено от Окръжна прокуратура Пловдив . Началникът на КЕЦ – Пазарджик Веселин Симеонов е възложил поръчката за обезобразяването на интимната си приятелка Красимира Иванова от Русе на двама частни детективи от детективско бюро „Шанс” в Пловдив и им е превел за целта 1500 лв по банков път.

Двамата са предоставили на разследващите органи и аудио запис на мократа поръчка, обясни прокурор Даниела Начева. Семейният Симеонов е заявил, че е инвестирал твърде много в 34-годишната си приятелка  и е поискал тя да бъде трайно обезобразена като наказание за връзката й с друг мъж. Условието било младата жена да остане в болница поне 6-7 месеца, а бруталното престъпление да бъде маскирано като грабеж, като й бъдат отнети бижута, SIM-карти и кредитна карта, които могат да я свържат с поръчителя. Това са свидетелствали пред съдия частните детективи Петър Петров и Димитър Славчев. Те съобщили за случая  след задържането им за отвличане на гръцки гражданин, заради което са обвиняеми заедно с още 3 лица.

Частните детективи твърдят , че не са имали намерение да изпълняват поръчката, приели са я само формално и са направили аудио записа с цел да предотвратят възлагането й на  други лица. Според показанията им, за пръв път Симеонов се е опитал да им възложи заливането с киселина още през лятото, а в следващите месеци до края на ноември многократно настоявал за това.

Районният съд в Пловдив остави в ареста  Симеонов, въпреки настояването на адвоката му за парична гаранция от 2-3 хиляди лева. "Имах връзка, която ми донесе само нещастия и исках да я приключа безболезнено. Единственият закон, който съм нарушавал в живота си, е Закона за движение по пътищата, каза в съдебната зала задържаният. Адвокатът му призова съда да не се поддава на медийния щум около ексалиращите напоследък заливания с киселина и предупреди, че разследването може да претърпи обрат. Съдът обаче прецени, че са налице достатъчно доказателства за това, че Симеонов е автор на поръчката, като отчете и - цитирам - изключителната целенасоченост, постоянство и упоритост на неговите действия, което би могло да доведе до извършване на ново престъпление.

Бившият шеф на аварийните групи в пловдивското енерго и настоящ началник на КЕЦ - Пазарджик е обвинен в приготовление за грабеж, придружен със средна телесна повреда, за което се предвиждат до 3 години затвор. При чистото му съдебно минало и заради празнота в Наказателния кодекс той можеше да се размине и само с административно наказание, ако не бяхме събрали достатъчно доказателства за условия на продължавано престъпление, каза говорителят на Районна прокуратура Даниела Начева. Тя съобщи, че Апелативният прокурор на Пловдив ще търси законодателна подкрепа за създаване на правна норма, която предвижда наказателна отговорност за приготовление за нанасяне на средна или тежка телесна повреда.

Двамата свидетели срещу Симеонов също са в ареста и за тях прокуратурата също иска "задържане под стража". Миналата седмица двамата са закопчали с белезници  и принудително отвели в полицзията грък, измамил пловдивчанка с 11 000 евро за уреждане преместване на дъщеря й в Медицинския университет в Пловдив. Според закона това е отвличане, за което Петров и Славчев са задържани заедно с още трима души. Мерките им за неотклонение се гледат в момента. Очаква се да им бъде наложен постоянен арест, тъй като и двамата имат присъди за хулиганство, а бившият полицай Славчев - и още две - за принуда и за закана за убийство.

Районна прокуратура пък започва масирана проверка на детективските агенции, чиято дейност не е регламентирана със специален закон.