Пловдив ще иска над 7 млн. лв. от Фонда на фондовете за многоетажни паркинги
Пловдив ще иска над 7 млн. лв. от Фонда на фондовете за многоетажни паркинги / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
100897
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Община Пловдив ще кандидатства за малко над 7 милиона лева финансиране от Фонда за фондовете за изграждане на два многоетажни паркинга в града.

"Ще бъде изготвен бизнес план така, че средствата от заема да бъдат възвърнати от ползването на самите съоръжения", обясни кметът Иван Тотев. Срещата с представителите на Фонда ще е през следващите дни. 

Става въпрос за паркинга в бившата сграда на ТЕЛК-а до Съда, който ще е за 250 места и реализацията му ще струва около 4 милиона лева. Другото съоръжение, което ще е за 300 автомобила, ще се намира срещу 15-ти блок в район „Тракия“, а сумата, която е нужна за изграждането му е 3, 1 млн.лв. В момента се търсят места за изграждането на многоетажни паркинги и в районите „Южен“ и „Северен“, поясни още градоначалникът.

По думите му, за миналата година приходите на общинското предприятие „Паркиране и репартиране“ надхвърлят 5 милиона лева, а очакванията са за 2019-та сумата да е много по-голяма, защото само за първите два месеца на тази година предприятието е отчело над 1 милион лева.
 
Тотев, заедно с районния кмет на "Западен" Димитър Колев дадоха старт на изграждането на първия многоетажен паркинг в Пловдив, намиращ се в район "Западен". Общо 150 места за автомобили ще могат да се отдават почасово, за ден или месечно. Цената за 30 дни ще е 50 лева.

Очаква се съоръжението, което ще е на 4-ри етажа, да е готово в срок от 240 дни. Инвестицията възлиза на 3,3 милиона лева. Първото ниво ще е с магазини и помещения с обществено предназначение.

Паркингът ще работи 24 часа, а контрол на достъпа ще се осъществява чрез бариера и електронна система.

Днес стана ясно още, че техническият проект за площад  „Централен“ е върнат за преработване в частта озеленяване от Националния институт за недвижимо културно наследство.