Панагюрци искат златото да си остане в Петелово
Панагюрци искат златото да си остане в Петелово / netinfo

97 % от хората в Панагюрска община отговарят с “не” на въпроса ”Одобрявате ли добива на злато и безопасно ли е това за населението и околната среда?”. Само три процента от анкетираните са отговорили на същия въпрос с ”да”, но само при определени условия - гаранции за опазване здравето на хората, опазване чистотата на околната среда и откриване на работни места и други придобивки за селото.

Проучването на мнението на местното население за добива на злато на територията на Петелово, край Попинци бе направено от община Панагюрище чрез попълването на анкетни карти.

Златното находище е проучено от държавата през 80-те години за над 20 милиона долара, а сега Канадска фирма иска да получи правото на концесия. Чуждата фирма е сключила договор с Министерството на околната среда и водите, твърдят от Зелени балкани. Златото ще се добива по метод, вреден за хората и околната среда според специалистите.

Кметът Гергинеков ще запознае различните държавни институции с резултатите от референдума до края на седмицата. Лично Президентът Георги Първанов се е ангажирал да помогне на местните при разрешаването на проблема.