Оставиха в ареста двама от майсторите на фалшиви сирийски паспорти
Оставиха в ареста двама от майсторите на фалшиви сирийски паспорти / netinfo

Пловдивският районен съд остави в ареста снощи двама от заловените за изготвяне на лъжливи сирийски паспорти, а останалите 4-ма пусна под „парична гаранция“ в размер на по 3000 лв. за всеки.

Срещу тях са повдигнати обвинения, че в периода от юли до 23 август 2014 г. в Брацигово, Карлово и Пловдив са изготвили, държали и укривали материали, предмети и оръдия, за които са знаели и са послужили за съставяне на неистински документи с цел имотна облага.

Според обвинението Аспарух Щ., Христо Л., Цветан Б. и Пею М. са извършители, Георги И. е подбудител и помагач, а Танчи И. – само помагач при извършване на деянието.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо Георги И. и Христо Л., тъй като според доказателствата, събрани до момента, те са сочени като основни организатори и активни участници в деянието. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че и Цветан Б., Аспарух Щ. и Пею М. са извършил деянията, в които са обвинени, но по отношение на тях не е налице реална опасност да се укрият или да извършат престъпление.

 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3–дневен срок пред Окръжен съд.

В понеделник на пресконференция бе оповестено, че при акция на полицията е разбита престъпна група. Те са били в процес на изработване на 10 хиляди фалшиви сирийски паспорта, които е трябвало да бъдат доставени в Турция. С тях у нас са щели да влязат чужденци, представящи се за сирийски бежанци. Пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подчерта, че е пресечен канал, застрашаващ националната сигурност на държавата.