/ снимки: Любомир Аргиров
Волейболният отбор на Марица (Пловдив) пропусна да спечели първата си победа в Шампионската лига по волейбол, след като отстъпи на полския Хемик с 2:3 (19:25, 25:18, 25:23, 20:25, 11:15). Битката продължи 2 часа и 40 минути и остави без дъх  близо 3000 зрители в зала Колодрума.
 
Марица взе първата точка в мача, но след това позволи на полякините да поведат в резултат до 5:1.Първото технически прекъсване бе при 8:6 за Хемик, като разликата се увеличаваше и при второто преднината на полския шампион набъбна до 16:10. Шестте точки аванс за Хемик се задържаха до края и гейма завърши в полза на полския тим. В края на първата част новото попълнение Александра Миланова направи своя дебют  за Марица в Шампионската лига.
 
 Пловдивчанки започнаха по-уверено втория гейм и поведоха с 8:7. Възпитаничките на Иван Петков продължиха с напористата си игра и увеличиха преднината до седем точки - 17:10. При резултат 21:18 направилата много силен мач Нася Димитрова получи правото да изпълни начален удар. Коварният сервис на Нася разстрои посрещането на полските волейболистки и след четири поредни точки Марица изравни резултата.
 
В третата част Хемик поведе с 8:4, но последваха шест поредни точки за Марица. Преднината на българския тим се запази до 23:22. Силите на полските волейболистки стигнаха само до изравняване на резултата. След  две поредни успешни атаки Марица поведе с 2:1. За първи път в груповата фаза на Шампионската лига пловдивчанки успяха да вземат два гейма и да спечелят първата си точка в надпреварата.
 
В четвъртата част полякините показаха класа и поведоха с 16:12. Марица успя да изравни до 20:20, но Хемик не допусна нов срив и спечели с 25:20.
 

Марица
netinfo

 
Решителната пета част започна с много силни изяви на българките, който водеха непрекъснато - 7:3, 8:5, 10:7. Тогава започна серията от седем поредни точки за полския тим и победа в тайбрека с 15:11.
 
 Три състезателки на Марица завършиха с по 17 точки - Нася Димитрова, Деси Николова и Симона Димитрова. За полския тим най-резултатна бе Малвина Смажек с 20 точки. Българката Страшимира Симеонова реализира 9 точки.
 
 Марица остана на 4-о място в група С, но с първа спечелена точка. Лидер е руския Динамо (Казан) с пълен актив от 12 точки, следван от Хемик с 8 и Визура с 2 точки.
 
До края на груповата фаза на Марица предстоят две гостувания – на 20 февруари на сръбския Визура и на 27 февруари на Динамо (Казан).
 
„Отбор като нашия трябва да обръща голямо внимание на детайлие срещу толкова силни тимове като Хемик. Явно е, че нямаме тяхната атака, много са високи, превъзхождат ни физически. Мисля, че изгубихме мача още в четвъртия гейм при 20:18 за нас. В тайбрека играхме повече емоционално, отколкото тактически”, заяви след срещата наставникът на Марица Иван Петков.
 
„Насладих се да играя пред такава публика, дори с националния отбор не сме играли пред толкова въодушевени зрители. Състезателките на Марица показаха истинските си възможности, а не както в предния мач. Играха на много високо ниво, достойно за Шампионската лига” заяви българската националка в състава на Хемик Страшимира Симеонова.