Млекопроизводителите в пловдивско:  Поне лев за литър мляко
Млекопроизводителите в пловдивско: Поне лев за литър мляко / netinfo
Между 40 и 68 стотинки е изкупната цена за литър мляко към момента, а според производителите тя трябва да бъде минимум лев. Няма ферма, която да не е изтеглила поне един кредит, а банките от днес повишиха лихвения процент, което допълнително увеличава себестойността на литър мляко, заяви в програмата Дарик кафе Боряна Дочева, собственик на кравеферма в Първомай. Високата ставка на горивата и данъчните такси са другите оскъпяващи млякото фактори. Ако от министерството не удовлетворят исканията ни много ферми в района ще фалират, категорична е Дочева.

Представители на Асоциацията по рибарство, земеделски и млекопроизводителите от Пловдив са на мащабен протест днес пред сградата на министерството на земеделието и храните. Според тях това е последният опит на национално ниво за постигане на исканията. Протестиращите са готови да обявят гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел, ако министерството не вземе мерки в подкрепа на всички земеделски, млекопроизводители и за оцеляване на рибарството.

Няма адекватна икономическа и конкурентна среда за българските производители, а прокуратурата не е в състояние да се справи със случаите на злоупотреби от страна на отговорни държавни служители, се казва в официално съобщение до медиите.

Чуйте какво каза още Боряна Дочева (от прикачения звуков файл)