Младоженци, минали под венчило през 2022 г., спазиха обичая "Къпанки" и се изкъпаха във водите на реката в Перущица, като специално за случая тя бе завирена до Чолаковия мост.

Според традицията това се прави на Ивановден по стар стил за здраве и берекет, като заедно с младоженеца във водите скачат и техните кумове.

Тази година във водата влязоха деветима младоженци, сред които и зет от Холандия. Както повелява традицията, преди да скочат във вира, младоженците изсипаха във водата котел с червено вино.

Перущенци свързват обичая и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в реката, толкова по-плодородна ще е годината. Хората вярват още, че всеки престрашил се да скочи няма да боледува през цялата година, а в дома му ще цари разбирателство и благополучие. Както и че мъжете, нагазили във водите, ги чака и радост от бащинството.

Празникът продължава в домовете на изкъпаните, където младоженците посрещат гости на празнична трапеза, а мъжът пълни ръкава на булката с вода от реката с посланието да го дари със силно и здраво потомство.
Ирина Шопова, БТА