ритуал Къпанки
ритуал Къпанки / /Дарик архив
Колоритният стар ритуал „Къпанки“ ще изпълнят днес в пазарджишкото село Голямо Белово. Обичаят се спазва стриктно на всеки 8 януари. Бебетата, родени в предходната година, се орисват да са здрави и пъргави, а на бабите-акушерки се отдава заслужена почит за помощта им за появата на нов живот.

Ритуалът ще бъде пресъздаден от групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Тодор Каблешков-1874“. Децата, дошли на бял свят през 2017-та в селото, са 4. И двамата родители на едно от тях са от Голямо Белово, на другите три - бащите им са местни. Всички са поканени и са потвърдили, че ще участват.

На „Къпанки“ майки и баби отиват на река Яденица. Там свекървите измиват ръцете си, а снахите ги даряват със сапун и паричка. Възрастните жени пък закичват младите с цвете, пожелават здраве и дават напътствия как да се грижат за малчуганите, за да са здрави. На внуците пък връзват червен конец със сребърна монета.

Следва измиването и потапянето на бебетата във водите на реката. При това всяка баба трябва да хвърли три пъти вода с шепи, да подскочи три пъти и да нарича: „Да рипкат децата, да станат бели и червени! Колкото капки – толкоз берекет и здраве!“. Накрая самите баби и майки се хвърлят да се окъпят за здраве.