/ ThinkStock/Getty Images
Кампания за възстановяване на храма „Свето Преображение Господне“ започнаха миряни в Пазарджик. Инициативният комитет обединява около каузата местни предприемачи, адвокати, учители.

По идея на млади интелектуалци съживяват бившия куклен театър в Пазарджик

Същите хора възраждат Божия дом през 2009-та, след като в продължение на 15 години той е бил занемарен и превърнат в склад. Но за пълното възстановяване на зданието, което е паметник на културата от местно значение, са необходими още 33 000 лева.

Половината от сумата е събрана за по-малко от месец. За останалите пари организаторите на кампанията разчитат на подкрепа от граждани и ги призовават да се отбият в църквата на днешния й празник.
 
Община Пазарджик отлага изплащане на заем с надеждата да бъде опростен

Храмът „Свето Преображение Господне“ е изграден през 1862 година изцяло с дарения от пазарджиклии и доброволен труд, припомня Марияна Янева, която е сред инициаторите на доброто дело. Има богата и интересна история.

Църквата е била действаща до 1994 година, когато е превърната в склад за обгорелите останки от Старата поща. Преди десетилетие същите хора със собствени труд и средства разчистват и възстановяват частично храма, в който отново започват богослужения.

Необходими са още пари за ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, на оригиналните стенописи около прозорците до тавана, горната част на колоните. Приема се всякаква помощ - пари, материали, доброволен труд. До момента е събрана около половината от нужната сума.

Близо 5 милиона ще струва рекултивацията на сметището край Пазарджик

Марияна Янева приканва вярващите да отбележат днешния християнски празник с посещение на храма „Свето Преображение Господне“ и да дадат своята лепта за благородното начинание.

Желаещите да помогнат може да се свържат с Янева по телефона - 0887 865707, или на имейл mariana_yaneva©mail.bg. За всеки дарен лев инициаторите ще правят публичен отчет на входа на храма.